Blogg

3 vanliga problem som förstör en härlig dag på golfbanan

Pernilla Stillgren | 2017-06-06

Det finns inte mindre än 600.000 golfspelare i Sverige. Även om det är en sport med relativt få skador, finns det ändå en del problem som hindrar spelare från att njuta av sin sport. Inte minst den nötande och upprepande övning som golfswingen innebär, ställer till besvär. MEN det är besvär som går att undvika utan större insats.

 

Golfarmbåge

Golfarmbåge kallas det när du känner en smärta på insidan av armbågen och som har uppstått efter överansträngning av fingerböjsmuskulaturen. Orsaken är ofta att du försöker ta i och skjutsa på med handlederna i slaget eller att du håller för hårt i klubban.

 

Värk i ländryggen

Ländryggssmärta uppstår vanligen pga stelhet i andra områden än just ländryggen, t ex i bröstryggen/skuldrorna eller i höfterna. Stelheten på de här andra platserna gör att man lägger krav på mer rörelse i ländryggen. Det blir för stor belastning för ländryggen när den dels ska sköta en stor del av rotationen, dels ska vara ett stabilt och kontrollerat område som leder kraften från underkropp upp genom ryggen och vidare ut över skuldrorna.

 

Värk i axeln

Inklämningssyndrom är ett vanligt överbelastningsbesvär som leder till smärta i axeln och/eller i övre delen av överarmens utsida eller fram- eller baksida, framför allt vid armrörelser. Vanliga orsaker som leder till den här typen av smärta är stelhet i bröstryggen och runt skuldran.

 

Så gör du för att slippa besvär

Träna rörlighet och styrka. Det är de två viktigaste faktorerna att fokusera på för att du ska slippa värk och inställda golfrundor.

Värm alltid upp! Genom att förbättra rörligheten i din höftled och bröstrygg kommer belastningen på ländryggen och axlarna att minska:

  1. Ta 10 minuter och jobba igång rotationen och  i ryggraden, blodcirkulationen och aktiviteten i ben och rumpa, samt rörligheten i axlar och skuldror. Lägg gärna till några upphopp och knäböj för att få hela kroppen att jobba tillsammans.
  2. Stärk din core (mage och rygg). En förutsättning för att ha kontroll vid rörelser, oavsett var dem sker, är en stabil core (dvs mage och rygg). Utan kontroll riskerar kroppen att hamna i ytterlägen som över tid kan skapa överansträngning eller i värsta fall leder till direkt skada. Gör styrkeövningar som stärker bålen och ryggen.

Kontakta oss om du vill ha hjälp med rörlighets- och styrkeövningar som kan förbättra ditt spel, eller om du behöver komma till rätta med irriterande värk.

Och kom ihåg: Ingen ska behöva gå med värk!

/Jens Hillborg, Leg.Naprapat