Blogg

INTERVJU: Maja Tesch, champion i en av världens tuffaste sporter

Carl Spindler | 2017-12-10

Intervju med Maja Tesch, världsmästare i Swimrun

Säg HEJ! till Maja Tesch från Lidingö, världsmästare i Swimrun och en av de inspirerande idrottare som vi på Lidingö Naprapaterna gärna sponsrar.

 

Hej Maja, vem är du?

Jag är 27 år, uppväxt på Lidingö. Jag började springa för fem år sedan. Tre år senare ställde jag uppe i ÖTILLÖ, dvs VM i Swimrun. Loppet är 75 km långt, och består av 65 km trailöpning och 10 km simning på öppet vatten. Och jag vann – utan att faktiskt ha tränat specifikt för uppgiften. (Anm: Swimrun klassas som en av världens tuffaste uthållighetssporter.) Innan jag hittade löpningen och kom på att jag älskar outdoor-aktiviteter, var jag ingen extrem idrottare. Jag brukade mest fika med kompisar på fritiden, och gick lite på gym och tränade gruppträningspass ibland.

 

Hur mycket och ofta tränar du nu?

Innan jag vann ÖTILLÖ Swimrun 2015, tränade jag mycket, men ändå inte alls lika mycket som mina konkurrenter. Efter VM-vinsten började jag därför träna mer, men insåg till slut att det inte funkar för mig. Idag till exempel, när jag jobbar, springer jag de 7 kilometrarna till jobbet och planerar då inte in så mycket annan träning. När jag går i skolan lägger jag däremot in 1-2 pass om dagen. Jag ser också alltid till att få en dag i veckan med total vila där jag gör i princip ingen ansträngning alls. Huvudet måste också få sitt.

 

Hur viktigt är det med återhämtning för dig?

Det är jätteviktigt! Jag vet att om jag inte återhämtar mig, så kommer skadorna. Och utan återhämtning ger inte träningen någon effekt. Dessutom är det inte lika kul.

 

Hur gör du för att återhämta dig?

Jag släpper allt! Jag gör saker som jag mår bra av. Kanske ett yogapass utan puls. Eller tar med en kaffetermos ut i skogen, sätter mig på en bänk och kisar mot solen. Och så äter jag! När det gäller fysisk återhämtning får jag hjälp av Calle på Lidingö Naprapaterna med massage och TENS-behandling (avslappnande cirkulationsbehandling) som gör att musklerna återhämtar sig snabbare efter ansträngning.

 

Vad är din nästa utmaning?

Säsongen drar igång i april, då ska jag vara med i Kebnekaise Classic. Det kommer att bli spännande; det är första gången för mig, och dessutom första gången jag använder isyxa och stegjärn. Så, mycket benträning som gäller just nu! Sedan fortsätter det med tävlingar hela sommaren i Kroatien, England, Schweiz, Italien och Tyskland. Men den viktigaste tävlingen av alla är ÖTILLÖ Swimrun Utö, det är det stora målet för mig. Allt annat är bara kul.

Lycka till med säsongen, Maja!