Blogg

Ont i knät? Forskningen ger nya träningsråd

Pernilla Stillgren | 2018-01-10

Forskningen ger nya råd om knävärk

När man har fått ont i knät är den rekommenderade rehabträningen ofta att fokusera på att stärka lårmusklerna. Men studier visar att träning av muskler i ländryggen, bäcken och höft är det som verkligen kan minska smärta i knäet.

En översiktsstudie publicerad i British Journal of Sports Medicine har tittat på 14 andra studier gjorda för rehab av värk i knäskålen, knäskålssmärta. Man fann bl a att:

På kort sikt finns starka bevis för att träning av ländrygg, bäcken och höft kombinerat med träning av lårmuskler minskar värk i knäskålen väsentligt bättre än enbart lårträning. Det finns t o m indikationer som visar att träning av ländrygg, bäcken och höft kan vara bättre än lårmuskelträning när du har ont i knäet.

På lång sikt finns indikationer (dock inga starka bevis, det är ännu för få studier som har tittat på de långvariga effekterna) på att träning av ländrygg, bäcken och höft i kombination med lårmuskler är bäst när du har ont i knäskålen.

 

Slutsats 
Se till att även få in träning av ländryggen, bäcken och höft när du behandlas för värk i knäskålen.

 

Mer i ämnet
Här kan du läsa hela studien (på engelska). OBS! Känsliga läsare varnas för klinikspråk. Om du vill få koll på studien utan att plöja bland förkortningar och latin, fråga gärna oss direkt.