Blogg

Snabb rehab med elektrisk muskelstimulering

Pernilla Stillgren | 2017-01-06

Elektisk muskelstimulering, EMS, är en effektiv och välbeprövad metod som används både inom träning för att optimera återhämtning och träningsresultat, och inom rehabilitering för att lindra smärta och snabba på läkning.

 

Återhämtning – 4 gånger snabbare än vila

Ömma muskler plågar nästan varje idrottare efter intensiv träning, och kan hindra idrottare från att röra sig flera dagar efter en tävling. EMS, ibland även kallad NMES eller Neuromuskulär Elektrisk Stimulering, ger nytt syre och näring till musklerna som spolar bort gifter inom fyra till sex minuter, så att du kan återhämta sig snabbare. Elektroterapin eliminerar mjölksyra som har uppstått, stimulerar endorfinproduktionen efter träning samt ökar genomblödningen upp till fyra gånger jämfört med vila. Denna kombination minskar träningsvärken, och gör muskeln avslappnad och redo att arbeta igen.

 

Muskelaktivering – ökar prestandan på din träning

Förutom att ge aktiv vila, kan du göra din träning supereffektiv utan att spendera mer tid i gymmet eller på banan. Det är t ex kliniskt bevisat att idrottare som använder elektroterapi kan uppleva en 5-15% ökning i styrka. Dina muskler, eller rättare sagt din hjärna, vet inte om du använder EMS eller lyfter vikter. När du gör båda dessa samtidigt, kommer stimuleringen av muskelfibrerna att ta din träning till nästa nivå utan att göra någon skada på kroppen.

Normal träning (dvs frivilliga muskelsammandragningar) aktiverar ca 30% av dina muskelfibrer. När du

lägger till elektrisk muskelstimulering kan du maximera din muskelkraft och aktivera upp till 100% av din muskelfibrer. Du aktiverar både de långsamma muskelfibrerna, som ger uthållighet, och de snabba muskelfibrerna, som ger kraft och explosivitet. Det innebär att du får maximal effektivitet med maximalt resultat.

 

Rehabilitering – styrketräning helt utan belastning på leder

Med hjälp av EMS kan du träna specifika muskler utan belastning på leder och ligament. Efter en skada, operation eller fraktur är det ett säkert och effektivt sätt att aktivera och styrketräna muskler som har blivit försvagad. Precis som vid vanlig sårläkning behöver det skadade området en ordentlig genomblödning för att hindra inflammation. EMS ser även till att friskt, syrerikt och näringsrikt blod når fram för att hjälpa bildandet av nya celler.

Exempel på andra användingsområden:

  • EMS kan lindra smärtan och få musklerna att slappna av vid t ex ryggvärk eller nackspärr;
  • EMS kan lindra artros genom att bygga upp en stödjande muskelkorsett runt den drabbade leden och öka genomblödningen;
  • EMS kan aktivera muskler och nerver muskler som har blivit försvagade av t ex åldersskäl eller inaktivitet under en längre tid;
  • EMS kan skapa motoriska responser om man har med nedsatt förmåga eller helt förlorat förmågan att röra en viss muskel;
  • EMS hjälper dig att bibehålla eller öka ett aktivt rörelseomfång.

Avslappning – sänker blodtrycket rejält

Precis som TENS (Transkutan Elektriskt Nervstimulering) är EMS en utmärkt metod för avslappning, helt utan biverkningar. Både blodtrycket och pulsen sjunker till vilonivå. Om du behandlas medicinskt för högt blodtryck och vill använda EMS (eller TENS) bör du prata med din läkare om hur du ska dosera din medicin. Eller om den överhuvudtaget behövs.

 

Hur fungerar elektrisk muskelstimulering?

Med EMS stimuleras motoriska nerver för att skapa muskelkontraktioner,
till skillnad från lågfrekvent TENS som åstadkommer korta muskelryckningar. Elektrisk muskelstimulering aktiverar och tränar dina muskler på ett sätt som vanlig träning inte kan. Det har därför använts länge av elitidrottare och fitnessentusiaster för att optimera träningsresultat.

Man fäster små självhäftande kuddar på den aktuella muskeln som sedan skickar elektroniska impulser till dina nervfibrer och skapar muskelsammandragningar. Det efterliknar det sätt som muskelsammandragningar normalt sker på, dvs genom att ditt centrala och perifera nervsystem skickar elektriska signaler till musklerna.

 


På Lidingö Naprataterna använder vi COMPEX EMS, som är världsledande på elektrisk muskelstimulering.