Behandling

kBox4

Träning med dynamiskt motstånd

kBox4 är ett revolutionerande träningsredskap för motståndsträning och rehabilitering. Enligt vetenskapliga studier ökar svänghjulsträning, eller flywheel-träning, effektiviteten i din styrketräning. Jämfört med vanlig styrketräning använder du här trögheten i ett svänghjul i stället för tyngdlagen för att skapa motstånd.

Det fina med flywheel-träning är att den potentiella belastningen är obegränsad. Allt baseras på hur mycket acceleration användaren använder för att dra eller skjuta bort från svänghjulsbasen. Ju kraftigare du drar desto kraftigare drar svänghjulen tillbaka dig. All energi du lägger in i svänghjulen under koncentriskfasen kommer att användas mot dig i excentrisk fas när du strävar efter att bromsa svänghjulen.

Flywheel-träning är bra när du vill:

  • Förrätta prestationsförmåga
  • Förebygga eller rehabilitera en skada
  • Förbättra din fysiska status och hälsa

Elittränare, sjukgymnaster och personliga tränare på sex kontinenter använder flywheel-träning för att effektivisera träning på ett säkert och enkelt sätt, med stöd i forskning.

Oavsett om ditt mål är att förbättra din prestationsförmåga, förebygga eller rehabilitera en skada eller förbättra din fysiska status så erbjuder flywheel-träning och kBox4 en mängd fördelar.

 

https://youtu.be/O4snXSVST_A

Mer än 30 övningar i en kBox4

kBox är ofta mest känt som ett verktyg för squats, men det är faktiskt optimerat för över 30 olika övningar. Detta inkluderar 10 av de viktigaste övningarna inom styrketräning. kBox4 ger dig möjligheter att utföra effektiva standardövningar liksom avancerade metoder för excentrisk, koncentrisk och isometrisk träning.

Deadlift
High pull
Split squat
Squat

 

Squat 2
Biceps curl
Hip extension
Overhead press

 

 

Fysiologiska fördelar

Med flywheel-träning accelerar du ett svänghjul istället för att lyfta en vikt, vilket ger många fördelar över traditionell styrketräning.

  • Motståndet är variabelt och oändligt – litet eller inget behov att byta ‘vikt’, ingen ‘sticking point’, maximal eller optimal belastning i olika vinklar, maximal belastning i varje repetition.
  • Ergonomiskt och säkert – en väst avlastar ryggen från stora vridmoment, fördelat punkttryck över större yta, inga tunga vikter på ryggen och snabb urkoppling vid behov, tyst, låg risk för klämskador/olyckor
  • Feedback – få omedelbar feedback i realtid på kraftutveckling (power, force) repetition för repetition, spara och jämför i vår gratis app.

Istället för att lyfta en vikt mot tyngdkraften (och sänka den mot golvet med hjälp av tyngdlagen) kontrolleras istället varje rörelse i båda riktningarna av svänghjulets tröghet.

 

Maximal kraft genom ledens hela rörelseomfång

Alla övningar med kBox4 ger en konstant tröghet i hela rörelsen, vilket ger ett konstant motstånd och maximal muskelkraft i alla vinklar. Jämfört med träning med fria vikter kan du ge maximal kraft genom ledens hela rörelseomfång (range of motion). Därför kan du öka mer i styrka och muskelmassa med flywheel-träning.

Flywheel-övningar stärker både muskeln som man tänkt träna och de assisterande musklerna. Dessa typer av övningar bidrar också till att stärka ledband och senor – i hela rörelsen.

 

Flywheel är bättre än viktträning enligt vetenskapliga studier

Flywheel-träning har starkt stöd i vetenskapliga studier. Jämförelser av resultat mellan svänghjulets excentriska överbelastningsutbildning jämfört med traditionell viktträning visar att K-Box ger mer koncentrisk och excentrisk styrka, mer kraft, större muskeltillväxt, högre vertikal höjd på hopp och och högre löphastighet.