Behandling

TENS och EMS

TENS och EMS är två behandlingsmetoder där vi använder apparatur som ger ut låg elektrisk spänning.

TENS

Transkutan Elektrisk Nervstimulering, TENS, är en metod för smärtlindring som används för att stimulera nerver. Den lindrar såväl långvarig som akut smärta vid t ex artros, ryggvärk, karpaltunnelsyndrom och fotledsvärk.

Så fungerar TENS

Vi fäster elektroder på huden i det område där du har ont. En dosa ger ifrån sig elektriska impulser som skapar korta muskelryckningar. Det pirrar i huden där elektroderna sitter.

 

TENS är en effektiv metod för att lindra både plötslig och långvarig smärta.

EMS

Elektrisk Muskelstimulering, EMS medför att muskler kontrakterar (drar ihop sig). Den används t ex för att stärka muskler, öka blodcirkulationen, eller släppa på muskelspänningar.

Med hjälp av EMS kan du träna specifika muskler utan belastning på leder och ligament. Efter en skada, operation eller fraktur är det ett säkert och effektivt sätt att aktivera och styrketräna muskler som har blivit försvagad. Precis som vid vanlig sårläkning behöver det skadade området en ordentlig genomblödning för att hindra inflammation. EMS ser även till att friskt, syrerikt och näringsrikt blod når fram för att hjälpa bildandet av nya celler.

Användningsområden för EMS

  • Lindrar smärta och får muskler att slappna av vid t ex ryggvärk eller nackspärr;
  • Kan bidra till att lindrar artros genom att öka genomblödningen och aktiveringen av muskulaturen runt leden, vilket kan underlätta den egna träningen;
  • Aktiverar muskler och nerver muskler som har blivit försvagade av t ex åldersskäl eller inaktivitet under en längre tid;
  • Skapar motoriska responser om man har med nedsatt förmåga eller helt förlorat förmågan att röra en viss muskel;
  • Bibehåller eller ökar ett aktivt rörelseomfång.
  • Aktiverar och tränar dina muskler på ett sätt som vanlig träning inte kan
  • Verkar avslappnande, sänker blodtrycket

Så fungerar EMS

Med EMS stimuleras motoriska nerver för att skapa muskelsammandragningar. Vi fäster små självhäftande kuddar på den aktuella muskeln som sedan skickar elektroniska impulser till dina nervfibrer och skapar muskelsammandragningar. Det efterliknar det sätt som muskelsammandragningar normalt sker på, dvs genom att ditt centrala och perifera nervsystem skickar elektriska signaler till musklerna.

 

EMS är en behandlingsmetod som ger snabb rehabilitering och återhämtning.