Symptom

Ont i armbågen: Musarm

Carl Spindler | 2017-12-19

Värk på utsidan av armbågen är det vi vanligen kallar musarm. Andra benämningar är tennisarmbåge och golfarmbåge, enda skillnaden är orsaken till värken. Symptomen känner du igen på att smärtan i armbågen tilltar och du kan få sämre greppstyrka.

 

Orsaker till musarm (och tennisarmbåge eller golfarmbåge)

Orsaken är troligtvis ett långvarigt statiskt arbete med låg belastning, som t ex när du arbetat vid datorn och använt en datormusen under lång tid. Inom idrottsmedicinen kallar man ibland den här typen av tillstånd för en klassisk “too much, too often, too soon” där kroppen helt enkelt inte klarar av att hantera de krav som man utsätter den för utan vila.

Musarm, eller tennisarmbåge, är en överansträngning och irritation i muskelfästet där underarmens muskler fäster in mot armbågen. Om besväret fortsätter under en längre tid, kommer också greppstyrkan och handens rörlighet att påverkas eftersom spänningar och drag i muskulaturen stressar det redan ansträngda området.

 

Behandling av musarm och tennisarmbåge

Vår behandling av musarm och tennisarmbåge innehåller ett individanpassat träningsprogram med successivt stegrad belastning. Vanligtvis innehåller rehabiliteringen både bål- och armträning. Syftet med behandlingen är att hjälpa till att avlasta de irriterade strukturerna och bygga upp tåligheten runt armbågen. Vi ger också råd om ergonomi om orsaken är en stillasittande arbetsposition.

I det akuta skedet ger ofta manuell behandling en mycket bra och avlastande effekt som kan minska på värken. Då använder vi någon av de här behandlingsmetoderna:

  • stötvågsbehandling
  • EMS (elektrisk muskelstimulering)
  • dry needling
  • manipulation
  • stretch
  •  mobilisering
  • massage

 

7 övningar för att bli av med musarm eller tennisarmbåge

7 övningar för att bli av med musarm och tennisarmbåge

 

Ergonomi på jobbet

Sitter du dåligt på arbetsplatsen? Dålig ergonomi är ofta en anledning till problem med nacken hos dem som arbetar med kontorsuppgifter. Vi besöker gärna ditt företag för en analys av ergonomin på jobbet. Vi ger rekommendationer om förbättringar, både råd om inredning och om träning. Kontakta oss så berättar vi mer.