Symptom

Ont i axeln: Axelmuskeln

Carl Spindler | 2017-12-19

Besvär i axelmuskulaturen uppstår vanligen vid långvarigt arbete eller idrottande med armar över huvudet, vid fall på en utsträckt arm eller efter ett kraftigt ryck i armen. Smärtan presenterar sig som molande värk i området med smärta i vissa rörelser, t ex när man lyfter armen utåt i sidled.

Överansträngning och åldersförändringar i senan drabbar personer med statiskt och återkommande arbete eller idrottande där armen hålls ovanför huvudet. Vid våld mot axeln är det inte ovanligt med full eller delvis bristning i muskelsenan.

Det går att undvika operation även när man har råkat ut för full bristning i muskulaturen – övriga muskler i området kompenserar nämligen för skadan – om de vardagliga kraven på axeln inte är för stora förstås. I ovanliga fall krävs titthålsoperation.

Jämfört med skador på muskulatur, tar det längre tid för senor att återhämta sig. Besvären dröjer sig kvar längre och kräver därför tålamod och envishet under rehabiliteringen. Förutom träning, hjälper en naprapat till med att förklara besväret så att du så småningom kan börja känna tilltro till axeln igen. Du får också ergonomiska tips för att minimera förslitningar.