Symptom

Ont i baksida lår: Muskelbristning

Carl Spindler | 2017-12-20

Muskelbristning i hamstrings (baksida lår) upplevs som en intensiv smärta som uppstår plötsligt, följt av att muskeln svullnar upp. Hamstringsbristning är vanligast inom sporter som involverar mycket löpning. Kanske har du just deltagit i en aktivitet där du spurtat, gjort hastiga töjningsrörelser eller höga kickar.

 

Gör så här omedelbart (PRICE-metoden):

 1. PRESSURE/tryck – lägg tryckförband under 30 minuter.
  Linda hårt runt det skadade området för att ge tryck
  på blödande blodkärl i muskelbuken
 2. REST/vila – viktigt för att minska cirkulationen i hela
  kroppen
 3. ICE/kyla – kyla ger smärtlindring och kärlkonstruktion.
  Tänk på att lägga något mellan isen och huden så att du
  inte får frostskador
 4. COMPRESSION/lättare tryck – lägg ett lättare
  tryckförband under 20 minuter upp till en vecka
 5. ELEVATION/högläge – detta minskar din blodtillförsel
  till skadan.

Muskelbristningar i baksida lår brukar graderas i en skala från 1-3 beroende på hur allvarlig skadan är. En grad 1 skada kan vara en lätt sträckning, medan en grad 3 skada kan leda till att du får svårt att gå och operation kan vara nödvändig.

Svullnaden beror på en blödning i muskelvävnaden. Blödningar som stannar kvar inuti muskeln tar relativt lång tid att läka. Om blödningen istället sprider ut sig, ser du den som ett blåmärke efter några dagar. Den blödningen kan kroppen absorbera snabbare och kommer därför att läka fortare.

 

Så behandlar du muskelbristning på baksida lår

Det viktigaste är att begränsa blödningen och den svullnad som följer. Använd tryckförband under de första 30-60 minuterna efter skadan. Därefter, om du kan, är det bra att komma igång med rörlighetsträning, gärna redan första dygnet.

Du ska alltid söka hjälp vid muskelbristning för att få rätt diagnos. Vi gör en grundlig undersökning och hjälper dig att ställa diagnos. Rehabiliteringen av muskelbristningar innebär rörlighetsträning med låg belastning, därefter styrketräning som vi stegrar successivt med ökad belastning.

 

L-Protocol-metoden kan halvera rehabiliteringstiden

Vi arbetar enligt den sk L-Protocol-metoden vid behandling av hamstringsbristningar. Metoden har visat sig kunna minska rehabiliteringstiden med hälften.

Om du är fysiskt aktiv, är det särskilt viktigt följa en rehabplan. Undvik att vila bort problemet – det ökar risken för att skadan ska upprepa sig. En muskelbristning i baksida lår tar vanligtvis 8-12 veckor att läka, men beror förstås på skadans omfattning. Läkningen kan också gå på några veckor eller upp till 6 månader eller mer.

För att förebygga nya skador är det också viktigt att den skadade hamstringsmuskeln får tillbaka samma längd som motsvarande muskel på andra benet. I annat fall kan det innebära att besväret blir långdraget.

Beroende på hur allvarlig skadan är och vilket skede av skadan du befinner dig, är använder vi någon av följande behandlingsmetoder:

 • Individuellt träniningsprogram och rehabträning
 • Stretching
 • TENS/EMS
 • Massage
 • Triggerpunktsbehandling