Symptom

Ont i hälen (barn): Severs skada

Carl Spindler | 2017-12-20

Klagar ditt barn över värk i hälen? Severs skada, eller Apofysit, är en av de vanligaste orsakerna till att växande barn och ungdomar mellan 8-15 år har ont i hälen.

Så uppkommer Severs skada

Orsaken till Severs skada är överbelastning, vilket rätt och slätt betyder ”för mycket belastning och för lite vila”. Överbelastningen kommer av upprepande hårda stötar från underlaget. På unga människor som växer är den sk tillväxtzonen (dvs ofärdigt ben) extra känsligt och klarar inte alltid av stor belastning. Först efter puberteten, när barnet har vuxit klart, har hålbenet blivit ett solitt ben som tål tuff belastning.

Vanliga kännetecken

  • En intensiv men diffus smärta i hålbenets bakre del, oftast på sidorna men ibland även under hälen.
  • Det gör ont när man går barfota
  • Det gör speciellt ont vid löpning, hopp och andra stötar

Vad kan jag göra själv?

  • Låt ditt barn använda skor med bra dämpning, gärna hela dagen
  • Använd tofflor eller skor inomhus för att undvika att gå barfota
  • Vila kan göra att värken går tillbaka, men tänk på att långvarig vila inte rekommenderas för barn som växer
  • Olika typer av skoinlägg kan hjälpa barnet att fortsätta med aktiviteterna

När ska jag söka hjälp?

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att ställa rätt diagnos så att ditt barn får rätt behandling och hjälpmedel och kan bli av med värken så snabbt som möjligt.

Så ser prognosen ut

Värken kommer att gå över, förr eller senare. Har du tur sitter värken i under några timmar eller dagar, i värsta fall kan det ta upp till ett år.

Vi kan hjälpa till att påskynda läkningsprocessen. Beroende på barnets förutsättningar rekommenderar vi allt från rehabträning till lämpliga hjälpmedel och egen träning.

Kan jag förebygga Severs skada?

Tänk på att köpa träningsskor med lämplig stötdämpning. Många skotillverkare (och våra barn) lägger stor vikt vid utseendet men mindre på skons lämplighet och funktion.

Var vaksam på perioder då ditt barn växer mycket på kort tid. Då kan du behöva se över vilka sportaktiviteter ditt barn utövar och i vilken omfattning, särskilt om du märker tecken på begynnande Severs skada.

 

Severs skada - när ditt barn klagar över ont i hälen