Symptom

Ont i höften: Höftledsartros

Carl Spindler | 2017-12-20

Höftledsartros är en vanlig ledsjukdom som uppstår när brosket i leden blir för tunt. Brosk är en vävnad som gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Ju tunnare brosket blir, desto mer upplevd smärta och sämre funktion i leden.

Det finns inga tydliga svar på vad som leder fram till artros. Ärftlighet kan vara en orsak, men det kan också bero på att du belastar höften mycket, t ex om du idrottar mycket, har en dålig arbetsställning, eller är överviktig.

De första känningarna av höftledsartros brukar uppstå vid träning – du känner att det gör ont i ljumsken eller i övre delen av låret.

I ett senare stadie gör det ont i höften när du går eller står, du känner dig stel i höften och upplever smärta när du reser dig. När det har gått riktigt långt kan du känna smärta även i vila.

 

Så kan vi hjälpa dig med värken vid höftledsartros

För det första, all smärta kring höften beror inte av höftledsartros. Dina muskelfästen kring höften kan istället vara inflammerade. Smärtan kan också komma från ländryggen. När du kommer till oss gör vi först en grundlig undersökning för att ställa rätt diagnos.

Om det är artros som du har drabbats av, hjälper vi dig att hitta rörelsemönster som underlättar för dig i din vardag. Med hjälp av styrketräning och rörelseträning kan vi i många fall avhjälpa stora delar av den värk som orsakas av artros.

Vi använder olika behandlingsmetoder beroende på dina individuella förutsättningar:

  • Individuellt träningsprogram med både styrka och rörlighet
  • TENS/EMS
  • Stretching av omkringliggande muskler
  • Mjukdelsbehandling (massage/triggerpunktsbehandling) av de muskler som kan tänkas vara påverkade.