Symptom

Ont i huvudet: Spänningshuvudvärk

Carl Spindler | 2017-12-19

Spänningshuvudvärk känns oftast som ett tryck i bakhuvudet eller över ögon, panna och huvud. Det kan också göra ont i nacken, käkarna och tinningarna. Huvudvärken kommer ofta efter en intensiv period, t ex i början av semestern eller när arbetsveckan är slut.

Den här typen av huvudvärk är vanlig under och efter långvarigt och lågintensivt, statiskt arbete med dålig ergonomi, t ex dålig arbetsställning på kontoret.  Andra bidragande faktorer är stress, psykiska påfrestningar, synfel och käkledsbesvär, eller slag mot nacken och huvudet.

I området runt nacken och huvudet finns särskilt många muskler som används hela tiden. Förutom att hjälpa oss att prata och tugga, har musklerna även till uppgift att stabilisera och skapa rörelse, och hålla huvudet och ögonen horisontellt. Det finns med andra ord flera orsaker till spänningshuvudvärk, men alla följer en och samma princip: Alltför enformiga rörelser ger statiska spänningar i musklerna som leder till spänningshuvudvärk.

 

Så behandlar vi spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är vanligtvis tacksamt att behandla. Vi fastställer först grundorsaken till huvudvärken och gör därför en grundlig undersökning innan behandling. Beroende på dina förutsättningar behandlar vi bröstrygg och nacke, både leder och muskler, och ofta även ansiktets muskulatur, genom olika manuella tekniker;

  • dry needling
  • manipulation
  • stretch
  • mobilisering
  • massage

Dessutom får du även:

  • ett individuellt träningsprogram
  • råd för att förhindra fortsatta besvär (som ändrade sömnvanor, kost, träning och ergonomi på arbetsplatsen.)

 

Mer om huvudvärk

Calle och Jens svarar på frågor om huvudvärk

 

Ergonomi på jobbet

Sitter du rätt på jobbet? Dålig ergonomi på arbetsplatsen är ofta en anledning till stel nacke, spänningar och huvudvärk. Vi besöker gärna ditt företag för en analys av ergonomin på jobbet. Vi ger rekommendationer om förbättringar, både råd om inredning och om träning. Kontakta oss så berättar vi mer.