Symptom

Ont i foten: Värk vid yttre fotknölen

Pernilla Stillgren | 2018-09-27

Om du känner värk vid yttre fotknölen, har du troligtvis drabbats av Peroneustendinos.

Senorna på fotens utsida har till uppgift att hjälpa till vid tåhävning och frånskjut med foten, att stabilisera i fotleden och att förhindra fotledsstukningar. Om senorna belastas för hårt kan det leda till irritation och värk.

Värken kommer oftast smygande och accelererar under en längre period. I början kanske du känner dig öm när du stiger upp på morgonen, reser dig från sittande eller i situationer då du ska trycka ifrån med foten. Du känner av värken i början på ditt träningspass, men smärtan kan avta när du blivit uppvärmd. Om du trycker på området vid yttre fotknölen, känner du dig öm och kanske t o m svullen.

 

Orsaker till värk vid yttre fotknölen

Det här problemet, Peroneustendinos, drabbar oftast personer som är aktiva inom sporter med repetitiv belastning, dvs sporter som löpning, fotboll eller friidrott. Personer med höga fotvalv kan också drabbas av värk vid yttre fotknölen.

 

 

Så hjälper vi dig

Vi gör en grundlig undersökning av din värk för att ställa diagnos. Förutom att undvika att belasta senorna som tidigare, är den bästa behandlingsmetoden att stärka upp musklerna runt de överbelastade senorna. De främsta behandlingsmetoderna är:

  • träningsprogram, inte minst excentrisk träning har visat sig vara mycket framgångsrikt och kan ge radikalt minska rehabiliteringstid
  • stötvågsbehandling
  • tejpning