Symptom
Ont i käkarna: Käkledsbesvär
Carl Spindler | 2017-12-19
Har du ont i käkarna och kinderna? Känner du smärta i och framför öronen? Har du huvudvärk, ömma tänder, svårt att gapa eller tugga, och kanske nedslitna tänder?
Spända käkar är ett problem som kan leda till återkommande huvudvärk. Ofta kommer spänningarna från stress – många biter omedvetet ihop käkarna när de känner sig stressade. Käkledsbesvär kan också uppstå om man gnisslar tänder, ett problem som tandläkaren upptäcker om man inte själv är medveten om det.
Käkleden saknar receptorer som kan förmedla smärta. Det innebär att värk från käkleden kommer från omkringliggande muskler och nerver.
Av befolkningen uppskattas 8-12% lida av käkledsbesvär och tyvärr räknar man med att antalet kommer att öka. Den största ökningen ser man hos unga kvinnor.
Så behandlar vi käkledsbesvär
Det är viktigt att behandla problemet i tid för att hindra att besvären blir kroniska. Vi inleder med en undersökning för att få reda på varför du har drabbats av käkledsbesvär. Vi undersöker hur muskulaturen mår och din rörlighet i lederna på båda sidor. Vi går också igenom dina vanor för att kartlägga orsakssamband. Du får därefter en personlig behandlingsplan. I många fall kan både en naprapat och en tandläkare behövas för att identifiera varför du har drabbats av käkledsbesvär och huvudvärk.
Tips för att undvika spända käkar
- Se över din arbetssituation, särskilt om du sitter still mycket och under långa perioder.
- Ta regelbundna pauser så att du rör på dig.
- Undvik att stressa. Uppmärksamma om du spänner dig när du stressar.
- Prata med din tandläkare om du kanske borde prova ut en bettskena.
Ergonomi på jobbet
Dålig ergonomi på arbetsplatsen är ofta en anledning till spänd nacke, huvudvärk och käkledsbesvär. Vi besöker gärna ditt företag för en analys av ergonomin på jobbet. Vi ger rekommendationer om förbättringar, både råd om inredning och om träning. Kontakta oss så berättar vi mer.