Symptom

Ont i nacken: Nackspärr

Carl Spindler | 2017-12-19

Nackspärr innebär att du plötsligt får kramp i nackmusklerna och blir stel i nacken. Det uppstår när kroppen utsätts för en en skada eller upplever ett hot om skada. Kanske har du sovit med huvudet i en konstigt position? Kanske har du knyckt till med nacken? Då svarar kroppen med att skicka varningssignaler till hjärnan som i sin tur gör att kroppen går in i en försvarsposition.

Krampen i nacken gör att det är svårt att vrida på huvudet som vanligt. Dessutom gör det riktigt ont i vissa lägen. Du kan ofta lindra värken genom att hålla nacken varm, t ex med en halsduk eller en värmekudde. Kom också ihåg att röra på nacken, rörelse ökar blodcirkulationen och snabbar på läkningen. Undvik däremot att göra rörelser som gör ont.

 

Orsaker till nackspärr

Nackspärr, sk Torticollis, uppstår ofta vid en hastig nackrörelse eller när nacken befinner sig i en påfrestande position. Kroppen svarar med att göra området stelt och orörligt. Du upplever att det gör ont i nacken och du är stel i området, men reaktionen är normal och innebär vanligen inte att någon strukturell skada har uppstått.

 

Så behandlar vi nackspärr

Vi gör en grundlig undersökning för att först utröna att du har fått just nackspärr. Om det är fallet, hjälper vi kroppen att stänga av ”alarmet”, så att du kan få tillbaka normal rörelse och bli av med smärtan. Beroende på dina förutsättningar behandlar vi med en eller flera av dessa behandlingsmetoder;

  • dry needling
  • manipulation
  • stretch
  • mobilisering
  • massage
  • individuellt träningsprogram

 

Tips när du har fått nackspärr

Sök hjälp. Redan efter första behandlingen brukar vi kunna öka din rörlighet och minska på smärtan.

Tänk på att värken ofta inte är farlig. Försök istället att hålla rörligheten uppe, men undvik att det gör för ont. På en skala från 1 till 10, är 5 en godkänd smärtnivå.

Behandla med värme och kyla växelvis – lägg is på nacken i duschen och duscha sedan i riktigt varmt vatten. Upprepa.

 

Ergonomi på jobbet

Sitter du dåligt på arbetsplatsen? Dålig ergonomi är ofta en anledning till problem med nacken för dig som arbetar på kontor. Vi besöker gärna ditt företag för en analys av ergonomin på jobbet. Du får rekommendationer om förbättringar, både råd om bra inredning och om lämplig träning. Kontakta oss så berättar vi mer.