Symptom

Ont i ryggen: Ryggskott

Carl Spindler | 2017-12-19

Ryggskott kommer ofta vid en specifik och udda aktivitet som gräsklippning, snöskottning eller tyngre lyft. Smärtan är kraftig och känns i nedre delen av ryggen, ländryggen. Den kan även stråla ner i skinkan och på baksidan av ett av låren. Smärtan är snabb, kraftig och hugger till lokalt i samband med rörelse, med en molande värk runt smärtområdet.

 

Orsak till ryggskott

När du utsätter kroppen för en belastning som hotar att skada kroppen, utlöser hjärnan ett “brandlarm” och kroppen går in i en försvarsposition. Det innebär att muskler spänner sig och “stelopererar” området. Hjärnan ställer in sig på försiktighet. Samtidigt uppstår en inflammation lokalt i ryggen, vilket är kroppens sätt att läka skador. Du kan uppleva att smärtan är så kraftig att du får svårt att röra dig som du vill.

 

Så behandlar vi ryggskott

När du besöker oss går vi igenom din sjukdomshistorik och gör en undersökning. Vi hjälper dig att stänga av kroppens larmsignal med hjälp av behandlingar och rörelseövningar. Vi sätter upp en individuell träningsplan som hjälper dig att stärka upp viktiga muskler och förhindra att du drabbas av ryggskott igen.

 

Det här kan du själv göra för att må bättre vid ryggskott

  • Så upp och gå så mycket som möjligt
  • Gör det du brukar göra, så långt det är möjligt. Var inte rädd för smärtan, men utsätt dig inte för kraftig smärta. Lyssna på kroppen.
  • Undvik att sitta. Att ligga ner är bättre, men undvik att ligga i samma position för länge eftersom det kan göra dig stel och leda till mer värk.