Symptom

Yrsel: Kristallsjuka

Carl Spindler | 2017-12-19

Om du känner yrsel när du vrider på huvudet, som om du har åkt karusell, kan du ha drabbats av kristallsjuka.

Kristallsjuka, även kallad godartad lägesyrsel, uppstår när de små kalkkristaller som finns i varje inneröra av någon anledning har kommit ur sin position. Yrseln kan vara från några sekunder upp till en halv minut. Den kommer tillbaka när du gör samma rörelse igen. Du känner dig illamående och upplever problem med balansen. Kanske har du också svårt att fokusera blicken och problem med att gå rakt.

Normalt ligger kristallerna i små gropar i tre plan i innerörat. Vid kristallsjuka har kristallerna av någon anledning förflyttat sig ur groparna på något av planen i innerörat. Det skapar en konflikt för hjärnan som då får två skilda intryck från vardera inneröra. Du känner det genom att du blir yr i vissa positioner.

Kristallsjuka kan uppstå om man har fått ett slag mot huvudet eller kanske t o m hjärnskakning, men oftast kan man inte avgöra varför det inträffar.

 

Så blir du av med yrsel vid kristallsjuka

Kristallsjuka är ofarligt och lätt att åtgärda. Innan behandling gör vi en undersökning för att identifiera bakomliggande orsaker. Vi använder behandlingsmetoden Epleys manöver för att hjälpa kristallerna att komma tillbaka på rätt plats. Kontakta oss eller boka en tid direkt.