Blogg

Huvudvärk – Calle och Jens svarar och förklarar

Pernilla Stillgren | 2017-05-06

Leg.naprapaterna Carl Spindler och Jens Hillborg på Lidingö Naprapaterna svarar på frågor om ett av våra vanligaste besvär – huvudvärk.

 

Vad brukar ni ge för råd till personer som drabbas av huvudvärk?

Jens: Mitt främsta råd är att inte acceptera huvudvärken – även om den bara dyker upp då och då – utan att göra något åt den. Och då menar jag inte att man ska ta en värktablett för att döva symptomen, utan ta istället reda på varför du får huvudvärk. Gör en undersökning, det finns hjälp att få.

 

Vad finns det för olika typer av huvudvärk?

Carl: Spänningshuvudvärk, migrän, Hortons huvudvärk, värk orsakat av högt blodtryck, bettproblematik, dålig syn… Vi kan behandla all form av värk som har sitt ursprung i muskulaturen kring nacke och käke, men även indirekt värk som har sitt egentliga ursprung i axlar, skuldror och övergången mellan nacke och bröstrygg. I de fall vi inte kan hjälpa till, skickar vi patienten vidare till rätt instans.

 

Hur går en undersökning till?

Jens: Vi tar först reda på vilken typ av huvudvärk du har. Är det spänningshuvudvärk, försöker vi identifiera vad det är som orsakar spänningar, och därefter få de musklerna att släppa efter och få till rörelse i muskulatur där du till vardags kanske inte rör dig så mycket. Vi ger också på tips som du får med dig hem, t ex hur du kan röra dig i vardagen för att undvika värk i framtiden.

 

Vilka behandlingsmetoder använder ni?

Jens: Beroende på vad vi hittar för orsaker i undersökningen använder vi olika metoder; massage, triggerpunktsbehandling, manipulation och mobilisering som är två typer av ledbehandlingar för behandling av nacken och käkleden, nålar, och tens/EMS som är två typer av elektrobehandlingar, och så träningsövningar för att stärka upp muskulatur.

 

Hur vanligt är det att patienter kommer till er med huvudvärk?

Carl: Det är relativt vanligt faktiskt, de flesta har stressrelaterad huvudvärk och det är också dem vi kan hjälpa bäst.

 

Varför får man egentligen huvudvärk av stress?

Jens:  Stress medför ofta att man sitter i en enformig arbetsställning under alldeles för långa perioder och glömmer bort att röra sig, vilket orsakar kraftig muskelanspänning. Orsaken kan också återfinnas i andningen – t ex om man andas ytligt – eller om man är stel i bröstrygg och axlar.

Carl: Många patienter som vi träffar har problem i en annan del av kroppen, t ex axeln. Axeln delar till viss del muskulatur med nacken, så om du är aktiv i axelhöjd (t ex som hantverkare, kontorsarbetare, eller som tennis- eller golfspelare) får det effekter på lång sikt, framför allt om du är stressad samtidigt. Muskulaturen jobbar helt enkelt på övertid!

Jens: Lite många bäckar små, kan man säga.

Carl: Exakt! Man behöver alltså inte peka på en enskild orsak, det kan vara en kombination av problem. Därför är det viktigt – och smart – att få huvudvärk undersökt.

 

Ni kan alltså identifiera om det finns flera orsaker till huvudvärk vid en undersökning?

Carl: Absolut! Det är ju precis det vi gör! Det viktigaste är att få orsaken till huvudvärken undersökt. Det finns många varianter, några är inte bra att gå med under en längre tid men de flesta av dem är helt ofarliga och relativt enkla att bota.

 

Ett gott råd?

Carl: Acceptera aldrig värk som ett ”ok” tillstånd, för det är det inte. Och det gäller även om du bara har huvudvärk då och då. Ofta är det faktiskt ett relativt enkelt problem som går att lösa med lite behandling och ett träningsprogram eller vettig fysisk aktivitet.