Blogg

Sex vanliga löparskador – och hur du blir av med dem

Carl Spindler | 2018-09-27

löparskador

Vi har många kunder som söker hjälp för löparskador. De känner värk i ljumsken, vaden, knät eller foten som hindrar dem från att springa och löpträna. Det är förstås aldrig roligt när kroppen krånglar, men det finns vägar ut.

Här är några av de vanligaste löparskadorna, och våra råd om hur du blir av med dem.

 

Ont i ljumsken

Plötslig värk i ljumsken är ett vanligt problem inom löpning och andra sporter som involverar löpmoment. Ljumsksmärta upplevs som ett plötsligt hugg i ljumsken när du är ute och springer, halkar till eller trillar. Den akuta ljumsksmärtan beror oftast på överbelastning och skador på en eller flera muskelsenor.

Det finns en rad behandlingsmetoder vid värk i ljumsken, bl a rehabträning, stretch och massage. Även stötvågsbehandling, TENS/EMS och triggerpunktsbehandling kan vara effektiva. Orsaken till att ljumsksmärtan uppstått avgör vilken som är lämlig.

Tänk på att obehandlad ljumsksmärta kan leda till att du får mer besvär, inte minst om du är en aktiv idrottare!

ont i ljumsken

 

Ont på utsidan av knät

Löparknä är framför allt vanligt hos dem som tränar långdistanslöpning eller orientering. Du känner igen löparknä som en skarp smärta på utsidan av knäet som blir allt mer intensiv ju längre sträcka du löper. När du vilar eller gör kortare löpsträckor känner du däremot ingen smärta, men efter ca 15 minuters löpning kommer smärtan med eskalerande intensitet.

I idrotter där underkroppen påfrestas repetitivt under lång tid, såsom inom löpning, är det viktigt att ha bra uthållighet och stabilitet runt knä, höft, bål och fotled för att hantera den energi och de krafter som kroppen utsätts för. Troligtvis behöver du träna upp specifik styrka och uthållighet som du saknar och som lett fram till problemet. Genom att göra en löpanalys får du tydliga bevis för var dina svagheter sitter och hur du behöver träna för att undvika problemet i framtiden. Manuella behandlingsmetoder kan också hjälpa din rehabilitering, som stretch, massage, dry needling, manipulation, mobilisering, shockwave och triggerpunktsbehanling.

löparknä

 

Ont på framsidan eller insidan av underbenet

Benhinneinflammation kallas ofta det tillstånd som innebär att det gör ont på framsidan eller insidan av smalbenet och där värken uppstår under och efter aktiviteter som inkluderar löpning eller hopp. När du trycker på den bakre inre delen av vaden ömmar det och gör ont. Smärtan känns som värst 5-15 cm ovanför den inre fotknölen.

Benhinneinflammation är egentligen inte ett korrekt uttryck eftersom det oftast inte handlar om en inflammation. Det innebär att inflammationsdämpande läkemedel troligtvis inte har någon effekt på värken. Benhinneinflammation är vanligast bland långdistanslöpare.

Behandlingen av benhinneinflammation kan innebära att du initialt måste dra ner på mängden träning, byta träningsunderlag, byta ut din normala träning mot aktiviteter med låg belastning, se över dina skor, och analysera din löpteknik. Det är viktigt att du gör successivt stegrad rehabträning för att stärka vävnader och för att klara av ökad belastning i framtiden.

benhinneinflammation

 

Ont i hälsenan

Att få ont i hälsenan, sk hälseneinflammation, beror på en överbelastning och är ett vanligt problem hos löpare. Besväret presenterar sig som en smärta i vadmuskelns sena, 2-6 centimeter ovanför hälbenet. Det gör ont när du trycker på området. Du känner smärta i början av och efter en aktivitet, dvs den känns inte av när kroppen är varm och blodcirkulationen är igång. Om du går en längre tid med besväret uppstår även vilovärk. Detta leder ofta till att man ändrar sitt rörelsemönster i ett försök att undvika smärta, vilket i sin tur kan leda till muskelvärk.

Den viktigaste rehabiliteringen för att bli av med hälsenesmärta är anpassad träning som bygger upp senans tålighet. Läkningstiden är oftast lång (3-12 månader), men tålamod ger resultat. Manuella behandlingsmetoder kan också hjälpa; stötvågsbehandling, dry needling, manipulation, stretch, mobilisering, massage, triggerpunktsbehandling eller shockwave.

Hälseneinflammation

 

Ont vid yttre fotknölen

Senorna på fotens utsida har till uppgift att hjälpa till vid tåhävning och frånskjut med foten, att stabilisera i fotleden och att förhindra fotledsstukningar. Om senorna belastas för hårt kan det leda till irritation och värk.

Värken vid sk Peroneustendinos kommer smygande under en längre tid. I början kanske du känner dig öm när du stiger upp ur sängen på morgonen. Du känner obehag när du reser dig från sittande eller andra situationer då du ska trycka ifrån med foten. Du känner det i början av din träning men smärtan kan avta när du blivit uppvärmd. Om du trycker på området vid yttre fotknölen känner du dig öm och kanske svullen.

Du ska undvika att belasta senorna på samma sätt som tidigare. Du behöver också stärka upp musklerna runt senorna. De främsta behandlingsmetoderna är träningsprogram (inte minst excentrisk träning enligt Umeå-metoden har visat sig mycket framgångsrikt och kan ge radikalt minska rehabiliteringstid), stötvågsbehandling och tejpning.

Ont vid yttre fotknölen

 

Ont under hälen

Plantar faciit kallas vanligen den smärta under hälen som uppstått vid överbelastning av en av senorna under foten, den sk plantarfascian. Smärtan känns främst på insidan av hälen. Det gör ont när du belastar foten, t ex när du går, springer eller hoppar. Obehandlad plantarfacit kan leda till ett värre tillstånd, som vanligtvis kallas hälsporre.

Värk under hälen läker oftast ut av sig självt, men läkningstiden kan vara lång. Du kan snabba på läkningsprocessen genom olika manuella behandlingsmetoder: Muskelstretch, successivt stegrad rehabträning och individuellt träningsprogram, tejpning av foten, mobilisering av omkringliggande leder
och stötvågsbehandling.

Klagar ditt barn över värk i hälen? Det kan bero på något som kallas Severs skada, eller Apofysit, som är en av de vanligaste orsakerna till att växande barn och ungdomar mellan 8-15 år har ont i hälen.

 

”Ingen ska behöva lida av värk”

Känner du igen dig, eller har du kanske ont någon annanstans? Hör av dig till oss. Vi är passionerade för att hitta lösningar på löparskador (och all annan typ av värk, för den delen).