Blogg

5 goda råd för att undvika knäskada när du åker skidor

Carl Spindler | 2019-01-17

Knäskador är en av de vanliga skadorna inom skidåkning

Knäleden är särskilt utsatt för skador vid skidåkning. Det är lätt att glömma bort just hur fysiskt krävande skidåkning och snowboarding faktiskt är. Oavsett nivå och erfarenhet är det viktigt att vara väl förberedd innan skidresan. Allt för att undvika skador och påföljande rehabträning.

 

Typiska skador vid skidåkning

Några av de vanligaste orsakerna till skador på knäna är det klassiska ”komma-ur-liften-momentet” som går fel. Ett oskyldigt och litet fall mot marken kan ställa till med stor skada.

En annan vanlig händelse är bindningar som inte löser ut när de ska. Knät blir särskilt utsatt när kroppen roterar eftersom fötterna och vristerna är väl inkapslade av pjäxorna. Har du dessutom oturen att ramla med kroppsvikten på själva knäet, oavsett om du håller hög eller låg hastighet vid fallet, har du ett litet ynkligt ledband som alltid blir särskilt utsatt. För när kraften är större än styrkan i ledbandet.. ja, då går ledbandet helt enkelt av på mitten. En obehaglig upplevelse där knät svullnar kraftigt och som gör att du inte längre kan åka vidare på egen hand.

Knäskada är vanligt vid skidåkning

 

5 bra saker att tänka på för att undvika knäskador

Theknee.expert ger sina tips för att undvika knäskador vid skidåkning:

  1. Träna upp dig innan. Kör helkroppsträning med fokus på framsida och baksida lår. Gör även statisk träning genom att stå i skidposition (böjda knän, lätt framåtlutad) och håll så länge du kan. Träningen kommer att hjälpa dig att stärka musklerna som ger stöd till dina knän när du susar nerför backarna.
  2. Se över din utrustning. Är bindingarna inställda för din aktuella vikt? Kommer de att lösa ut vid rätt tillfälle om du faller, dvs varken för tidigt eller för sent? Passar skidorna för din nivå?
  3. Ta skidlektioner. Och nej, skidskolor finns inte bara till för nybörjare. Man kan man alltid förbättra sin teknik och kontroll. Dålig teknik är en vanlig orsak till skador.
  4. Lämna egot i stugan. Anpassa åkningen efter din nuvarande nivå, inte efter den du var för 10 år sedan. Den svarta olympiska pisten kanske inte är för dig?😉
  5. Överväg att ta en vilodag. Eller gör något annat, kanske lite längdskidåkning eller vandring i bergen? En vilodag mitt i veckan kan hjälpa återhämtningen.

TIPS!
Beställ ett EU-kort från Försäkringskassan om du ska åka skidor inom EU eller Schweiz – du betalar då samma avgift för sjukvård som invånarna i landet du befinner dig i och slipper göra egna utlägg.

Men framför allt, njut av skidåkningen som är något av det härligaste man kan göra på vintern! Vi finns förstås här om olyckan skulle vara framme, fast helst vill vi se att du får en fortsatt bra och skadefri vinter!

/Calle och Jens

slipp knäskada när du åker skidor